Zomerkamp Jelazon Ramallah

Jalazoon of Jelazon camp is een groot vluchtelingenkamp in het Noorden van Ramallah. Er wonen een goede 16 000 Palestijnen, en hun aantal groeit nog. Ze zitten samengepakt op een kwart (!) vierkante kilometer. De infrastuctuur is er belabberd. Fondsen voor onderwijs, gezondheid en welzijn worden contant beknot. De werkloosheid ligt hoger dan 60%. Aan de Oostzijde wordt het begrensd door de (illegale) Joodse nederzetting Beit El.
Het kamp wordt elke nacht aangevallen door het Israëlisch leger of door Joodse kolonisten. Jongeren hebben er geen toekomst. Sommigen zien in hun wanhoop geen ander uitweg dan geweld. Ze willen alles offeren voor hun land. Hun stenen zijn echter niet opgewassen tegen de kogels uit de machinegeweren van de Israëlische soldaten. Meestal worden ze dan ook gevangen gezet, gemarteld of gedood. Die laatsten worden geëerd als helden – martelaren.
In samenwerking met onze Palestijnse partner ‘Orient & Dance Theatre (ODT)’ werken we een 10 dagen durend zomerkamp uit. In de maand Juli 2018 zal er worden gemusiceerd met zelfgemaakte instrumenten, gedanst, en worden gebruiksvoorwerpen vervaardigd met recyclagemateriaal.
Twintig jongeren uit het kamp werken samen met 10 leeftijdsgenoten van het ODT.
We pogen deze jongeren op die manier toch een sprankeltje hoop en perspectief te kunnen bieden.

Zie ook http://www.dw.com/en/the-martyrs-of-jalazone-life-in-a-west-bank-camp/a-18789082 en http://orientdt.org/en.