projecten

zomerkampen Jelazoon

Jalazoon of Jelazon camp is een groot vluchtelingenkamp in het Noorden van Ramallah. Er wonen een goede 16 000 Palestijnen, en hun aantal groeit nog. Ze zitten samengepakt op een kwart (!) vierkante kilometer. De infrastuctuur is er belabberd.  Fondsen voor onderwijs, gezondheid en welzijn worden constant beknot. De werkloosheid ligt hoger dan 60%. Aan de Oostzijde wordt het begrensd door de (illegale) Joodse nederzetting Beit El.

Het kamp wordt elke nacht aangevallen door het Israëlisch leger en/of door Joodse kolonisten. Jongeren hebben er geen toekomst. Sommigen zien in hun wanhoop geen ander uitweg dan geweld. Ze willen alles offeren voor hun land. Hun stenen zijn echter niet opgewassen tegen de kogels uit de machinegeweren van de Israëlische soldaten. Meestal worden ze dan ook gevangen gezet, gemarteld of gedood. Die laatsten worden geëerd als helden - martelaren.

In samenwerking met onze Palestijnse partner ‘Orient & Dance Theatre (ODT)’ werken we een 10 dagen durend zomerkamp uit. In de maand Juli wordt er gemusiceerd met zelfgemaakte instrumenten, gedanst, en worden gebruiksvoorwerpen vervaardigd met recyclagemateriaal. Ook de decors en handpoppen zijn zelfgemaakt door de kinderen.

Het is voor deze kinderen een hele stap van argwaan en onzekerheid, naar een 10-dagen durend feest waarin hun zelfvertrouwen en zelfwaardegevoel een boost krijgt.

We pogen deze jongeren op die manier toch een sprankeltje hoop en perspectief te kunnen bieden.

Zie ook http://www.dw.com/en/the-martyrs-of-jalazone-life-in-a-west-bank-camp/a-18789082 en http://orientdt.org/en.

Muziekschool Ma3na

Ma3na (“met ons”) is een multiculturele muziekschool die vooral wil werken met kansarme en/of vluchtelingenkinderen. Voor leerlingen wiens ouders kunnen aantonen niet over de nodige financiële middelen te beschikken betalen wij het studiegeld. We kopen instrumenten voor hen aan en herstellen die waar nodig. Ma3na heeft vestigingen in Gent.

zie ook www.ma3na.net

volg onze activiteiten ook op Facebook!