Onze missie

Vzw Sillam – Music for Dignity heeft als hoofddoel de promotie van het muziekonderwijs in de Palestijnse gebieden, en bij uitbreiding aan kinderen en jongeren die  gezien hun levensomstandigheden daartoe normaal geen kansen  krijgen.

 

Palestina is geen echt land meer, maar bestaat uit 3 overgebleven en van elkaar afgescheiden gebieden: De Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gaza - strook. De Westoever en Oost-Jeruzalem zijn door Israël bezet en worden door het leger gecontroleerd. De 4.200 000 hier overgebleven Palestijnen leven dan ook in bijzonder moeilijke omstandigheden. De economie taant en er is weinig werk. Degelijk onderwijs is moeilijk te krijgen wegens gebrek aan goed opgeleide leerkrachten– vooral in de vluchtelingenkampen.

De Gaza – strook staat onder het bewind van het Palestijnse Hamas, maar wordt door Israël economisch gewurgd en vaak zwaar gebombardeerd. Er leven ongeveer 1 500 000 mensen op een zeer kleine oppervlakte.

Inwoners van Gaza kunnen slechts in uitzonderlijke gevallen hun land verlaten, ze zijn in feite gevangen binnen hun eigen grenzen. Vanuit de Westoever en Jeruzalem kunnen Palestijnen enkel via Jordanië reizen, wat zowel duur als heel tijdrovend is wegens de eindeloze controles, waarvoor ook telkens betaald moet worden.

 

Palestijnen ontberen basisbehoeften als het recht op bewegingsvrijheid, vrijheid van meningsuiting, persvrijheid... Ze dreigen een 'vergeten' volk te geraken. Eigenlijk vragen/schreeuwen ze simpelweg om hun bestaansrecht, er als volk te mogen zijn, te mogen (blijven) be-staan.

 

Een zinvolle toekomst uitbouwen is voor Palestijnse jongeren geen evidentie. Kunst is één van de weinige mogelijkheden die ze hebben om zichzelf te ontplooien en om deuren en grenzen te openen.

 

‘Sillam’ is het Palestijns-Arabische woord voor ‘toonladder’. Door morele en financiële steun te verlenen wil Sillam deze jongeren hoop, waardigheid en vertrouwen in zichzelf en in de toekomst geven.

 

Sinds 2018 rollen we onze toonladder ook uit in Vlaanderen ten behoeve van kansarme en/of vluchtelingenkinderen.